XVII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l’Art de la cuisine Martell 2019r. Hotel Zamek w Rynie

 


Dnia 02 marca 2019 roku grupa młodzieży z I, II i III klasy ZSZ i Branżowej Szkoły I Stopnia wraz z opiekunami: panią Elżbietą Jóźwicką, panią Agnieszką Jankowską i panem Dyrektorem Markiem Lidzińskim wyjechała na wycieczkę do Rynu. Główną atrakcją wycieczki był XVII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l’Art de la cuisine Martell 2019r., który rokrocznie gromadzi na dziedzińcu Hotelu Zamku Ryn wierną publiczność.

W konkursie brało udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce, którzy mieli szansę zaprezentować swoje umiejętności. Każdy z zawodników po skończonej pracy musiał podejść do prowadzących Karola Okrasy i Dariusza Maląga i chwilę opowiedzieć o swoim daniu.
Jak przystało na konkurs kulinarny zawodnicy musieli wykonać zadanie, które w tym roku nie należało do najłatwiejszych. W ciągu godziny należało przygotować danie główne, do którego dobierano odpowiedni rodzaj koniaku Martell, tematem konkursu był:„Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej”. Tytułowy składnik to kurczak z chowu bez antybiotyków. Obok produktu głównego, uczestnicy byli zobowiązani użyć w swoich daniach produktu charakterystycznego dla kuchni regionu, który reprezentowali. Na zamkowym dziedzińcu przygotowano również sporo ciekawych atrakcji dla zgromadzonej publiczności i uczniów szkół gastronomicznych. Mieliśmy okazje posmakować wielu przysmaków np. gęsiny, słodkich deserów lodowych, egzotycznych owoców czy napojów. Nasi uczniowie brali udział również w warsztatach sushi, w szkoleniach: z nowych trendów gastronomii i zarządzania zespołem, a Ci co chcieli zasięgnąć dawki historii zwiedzali Zamek.

Wśród gości spotkaliśmy znanych kucharzy z ekranów telewizyjnych, m.in. Karola Okrasę, Tomasz Dekera, Kurta Schellera,Adama Chrząstowskiego, Gaje Kuroń.

 

Laureaci konkursu:

I Miejsce
JAROSŁAW OWCZARCZYK, ROBERT BRANICKI -RESTAURACJA PINK LOBSTER, WARSZAWA

II Miejsce
WIKTOR WIELGUS, KAROL KASZLEWICZ – HOTEL NICOLAUS, TORUŃ

III Miejsce
RADOSŁAW GIERŁATOWSKI, VIKTOR SOLIAR – RESTAURACJA SZAFARNIA 10, GDAŃSK

Nagroda Jury Koneserów Smaku
MARCIN NOWAK, MACIEJ MAŁECKI – BRASSERIE WARSZAWSKA, WARSZAWA

Nagroda Specjalna
ANGELIKA KOWALIK, ŁUKASZ WAJDA – RESTAURACJA POD NOSEM, KRAKÓW

Gratulujemy zwycięzcom!!